30 Ocak 2011 Pazar

İsim: Grace Kelly




İsim: Grace Patricia Kelly
Doğum: 12 Kasım 1929, Philadelphia, Pennsylvania
Ölüm: 14 Eylül 1982, Monte Carlo, Monaco

Milyonların gözünde Grace; tam zamanında terk ettiği Hollywood şöhreti ve zarafetle taşıdığı Monaco Prensesi ünvanı ile kusursuz mutluluğun sembolü ve bazılarının şanslı doğduğunun işareti gibiydi. Kısa ömrünün sonunda ise hırslı ve sadakatsiz prens koca, birbirinden problemli üç çocuk, erken veda etmek zorunda kaldığı başarılı kariyeri ve trajik ölümü ile, peri masallarının her zaman mutlu bitmediğini tüm dünyaya gösterdi.

Tesadüfen keşfedilişinin getirdiği, önlenemez bir hızla ilerleyen film kariyeri boyunca Marlon Brando’dan Cary Grant’e kadar pek çok Hollywood yakışıklısıyla çıkan aşk dedikodularının sebebini, kimi Grace’in nemfomanisiyle, kimi dillere destan güzelliğiyle açıkladı. Grace’in Hollywood’un tüm kadınları tarafından kıskanıldığı bilinen bir gerçekken, The Country Girl filmindeki performansının kazandırdığı Oscar heykelciği, mağlup adaylarınki başta olmak üzere bu düşmanlığı daha da perçinledi.

Grace şöhret basamaklarını hızla tırmanırken, Monaco Prensi Rainier de ülkesinin ve son erkeği olduğu kraliyet ailesinin kaderini kurtaracak gelini seçmek üzere Amerika’ya doğru yola çıktı. Ticari bir anlaşma mı, ilk görüşte aşk mı bilinmez; Grace’in yeni Monaco Prensesi olacağı tüm dünyaya gururla duyuruldu, kraliyet ailesi rahat bir nefes aldı.

Dedikodulara göre Grace Kelly’yi Prens Rainier’e uygun bir eş yapan en önemli nedenler, Grace’in soyu tükenmek üzere olan kraliyet ailesine yeni varisler kazandırmayı hak edecek kadar Katolik, Monaco prensesi olmasıyla gurur duyulacak kadar güzel, Monaco’yı yeni bir turizm merkezi getirebilecek kadar şöhretli olmasıydı. Bu zarif ünvan için ilk değerlendirilen isim, Marilyn Monroe Monaco’nun Afrika’da olduğunu düşündüğü için, -ve Prens Rainier’e kasti bir dil sürçmesiyle Reindeer (Ren Geyiği) olarak hitap ettiğinin duyulmasıyla- şansını sonsuza dek kaybetti.

Grace’in Amerika’daki kariyerini ve hayatını terk edip yeni ve soylu bir hayata yelken açmasının önündeki tek engel, Metro Goldwyn Mayer Stüdyoları ile olan film sözleşmeleriydi. Grace ile Rainier’in düğününün naklen yayın hakları karşılığında bu sözleşmeleri memnuniyetle fesheden MGM Stüdyoları, gidişinden bile para kazandıkları eski Hollywood yeni Monaco prensesine teşekkürlerini, 290 metrelik kuyruğuyla ihtişamı hala nefes kesen dantel gelinlik hediyesiyle sundular.


Grace ve Rainier’i muhteşem düğünleri için Monaco’ya götüren gemi  yeni demir almıştı ki Grace’in annesi kızının geçmiş aşklarıyla ilgili yazı dizisini ulusal gazetelere satmak için pazarlığa oturdu.  Varlıklı fakat sıradan, asaletten uzak ailesi Grace’ in ansızın gelen şöhretine de yaptığı soylu evlilikle kendisine sunulan ihtişamlı hayata da hiç bir zaman anlam veremedi.

Hala yüzyılın düğünü olarak anılan muhteşem seremoniden sonra Grace, hayatının en uzun rolünü; Monaco’nun zarif prensesi, Rainier’in örnek eşi ve kraliyet ailesinin 3 şımarık varisinin annesi olmayı 25 yıl boyunca başarıyla sürdürdü. Trajik bir kaza ile son bulan hayatı, peri masallarında herkesin “sonsuza dek mutlu yaşamadığını” tüm dünyaya gösterdi.

Amerika’da genç, neşeli ve çapkın bir film yıldızıyken; yeni vatanı Monaco’yu 3 çocuğuyla kraliyet ailesinin soyunun tükenmesi tehtidinden, güzelliği, şöhreti ve Amerika'dan getirdiği turistik değeri ile de ekonomik krizden kurtaran bir prenses oldu. Ailesinin sevgisini hep esirgediği bir kız çocuğu, bir halkın sevgilisi, gururu haline geldi. Ne Amerikan sinemasında süren efsanesi, ne kraliyet ailesi için taşıdığı kritik önem, ne de halkının sevgisi gözlerin göremediği acılarla dolu hayatının trajik sonunu önleyemedi. Ölümü hakkında hem Grace'in hem kraliyet ailesinin adını lekeleyecek her türlü spekülasyon, aile tarafından başarıyla savuşturuldu. 

Grace'in güzelliği, yıllar boyu aile fotoğraflarının arkasında görünecek bir çerçeve içine hüzünle hapsoldu.
 Dillere destan düğününü izlerken, bir peri masalını andıran hayat hikayesine bakıp onun dünyanın en şanslı kızı olduğunu düşünenler; maalesef yanıldılar.



6 yorum:

  1. Mika'nın Grace Kelly şarkısından beri Grace Kelly yi merak ediyordum ama pc yi açtığımda araştırmayı unutuyordum.teşekkür ettim yazı için :)

    YanıtlaSil
  2. madem öyle, ben teşekkür ettim ilginize :)

    YanıtlaSil
  3. Güzel yazı, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil