13 Nisan 2011 Çarşamba

Bu Pazartesi Kesin Başlayanlara Dev Hizmet!


“Önümüzdeki yaza kesin mini etek giyicem; gidecek bu kilolar..” “Bu bana yapılır mıydı ya, bir daha aramiicam; ararsa açmiicam bile!” “Festival programından yirmi tane film işaretledim, hepsini izliicem bu sene mutlaka” “Sabahları erken kalkıp sahilde yürüyüş yapıcam; bak şimdi 7’de uyansam; çeyrek geçe evden çıksam...”

Sizin hiç olmadı mı, kendi kendinize böyle sözler verdiğiniz? Ya da bir arkadaşınıza mesela? Genelde bu tarz sözler, “bu yıl kesin”ler, “mutlaka”lar birkaç gün, bilemedin 1-2 hafta içinde yalan olur. Belirli bir süre sonra hiç olmamış gibi o sözü baştan vermeye kalktığınızda sizi yüzlemeyendir zaten aranan dost. “Hadi len!” demeyendir. Benim basbayağı ateist bir arkadaşım, Kur’an’a el bile basmıştı “Bir ay boyunca çikolata yemeyeceğim” diye. Kibar bir kız olduğum için gülmemiştim kendisine.

Biraz alışınca insan bu duruma, bir süre sonra daha ağzından çıkarken bile neler olacağını gözünün önüne getirebiliyor. O yürüyüşe hiç gidilemez sabah uykusundan feragat edilip; o hobi kursları hoş bir hatıra olarak kalır; zaten bir sonraki Pazartesi de kesin ayın 1’ine denk geliyordur, iyisi mi o zaman başlamalıdır rejime..

Her derde deva internet camiası, bu yaraya da parmak basmış ve gayet acımasız, affetmez, sanal bir dost yaratmış bizlere. Stickk.com, verdiği sözlere artık arkadaşlarının bile itibar etmediği hevesli müteşebbisler için birebir! Siteye kaydolduktan sonra, kendinize bir hedef seçiyorsunuz. Kilo vermek, sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak gibi çoktan seçmeli hedeflerin birini tercih edebiliyor, veya kendi kişisel hedefinizi oluşturabiliyorsunuz. Saç uzatmak, sevgili bulmak, iş bulmak, para biriktirmek de kullanıcılara ilham vermek adına listelenmiş öneriler arasında..

Hedefinizi oluşturduktan sonra sitenin önünüze koyduğu tabloda işin ciddiye bindiğini anlıyorsunuz. Hedefinizle ilgili bazı süreler, limitler, koşullar ve ara hedefler belirleyerek kontratınızı oluşturuyorsunuz. Örneğin “10 kilo vermek istiyorum ve bunu 12 haftada gerçekleştirmeyi hedefliyorum, ve evet bu da haftada 830 g. eder”  ya da “8 hafta süreyle her gün 2 km. yürümeyi hedefliyorum” gibi. Koşullarda anlaştıktan sonra sıra para konuşmaya geliyor. Hedefinizi gerçekleştiremediğiniz her hafta için belirlediğiniz bir meblayı gözden çıkarıyorsunuz. Bu paraya ne mi oluyor? İlk seçenek, paranın belirlediğiniz bir hayır kurumuna bağışlanması.. İkinci seçenek daha ilginç; kültürel/siyasi/sosyal bir konuda sizle karşıt görüşte olan bir kurum seçiyorsunuz ve site paranızı bu kuruma bağışlıyor; yani kürtaj karşıtı koyu bir katolikseniz kürtajı destekleyen bir dernek, bireysel silahlanmayla mücadele ediyorsanız silahlı sporlara destek veren bir kurum, eşcinsel evliliği korkunç buluyorsanız eşcinsel evlilik savunucusu bir sivil toplum örgütünü seçerek; hedefinize ulaşma konusundaki hırsınıza başka bir boyut katabiliyorsunuz. “Anti-charity” yani insanların bağış oraya gitmesin diye hırs yapması hedeflenen kuruluşlar arasında G.W.Bush Presidential Library de olması hayli dikkat çekici. Üçüncü seçenek ise parayı önceden bildireceğiniz bir arkadaşınızın hesabına yönlendirmek; ki bu zaten “Var mısın ulan iddiasına?”nın 21. Yüzyıl versiyonuna karşılık geliyor sanırım. Site bu kontratı parasız yapma opsiyonunu da sunuyor, ancak hedefine para bağlayan kullanıcıların başarı oranlarının 3 kat fazla olduğu belirtiliyor.

Ardından yarış başlıyor. Kontratınızı yaparken belirttiğiniz sıklıkta rapor veriyor; kilo durumunuzdaki değişikliği ya da günde kaç adet sigara içtiğinizi bildiriyorsunuz. Hedefiniz doğrultusunda ilerleme kaydettikçe sizden herhangi bir ödeme alınmıyor. Hedefinizden şaştığınızda ise, paranız seçtiğiniz kurum veya kişiye anında gönderiliyor. Raporda verdiğiniz bilginin doğruluğunu onaylamak için kendinize bir kefil de seçebiliyorsunuz. Kefil sisteminin nasıl çalıştığı konusunu çok anlayamadım ama, zaten bu siteye yanlış beyanda bulunmakla uğraşacak biri “Ben nerde yanlış yaptım?” sorusunun cevabını burada aramamalı bence.

Fikir bana hem yaratıcı hem de eğlenceli geldi. Belki siz de kişisel bir hedefiniz için denemek istersiniz. Nisanın ortası geldi neredeyse, 2011 hedeflerine n’oldu sahi?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder