22 Mart 2011 Salı

iyi günde, kötü günde

Kötü gün dostu bulmak zordur derler, değil mi?
Zor zamanlarda yanında olacak, bir hastane odasında, bir cenazede elini tutacak; bir aşk acısında, bir dost kazığında sırtını sıvazlayacak; gözyaşlarını omzuna akıtabileceğin bir dost; gerçekten çok kıymetlidir. Kötü günde yalnızlık, meselenin kendisinden de çok koyar bazen insana. En umutsuz, en karanlık anda bile “Bu da geçer yahu” demeyi insan, ancak dostları yanındayken başarır.

Ama bana kalırsa, asıl zor olan iyi gün dostu bulmak...
Sıkıntın, derdin olduğunda bir saniye yanından ayrılmayanların bazıları; mutluluğunu paylaşmaya gelince yok oluverirler ortadan.
Güzel bir haber verdiğinde yüzlerinden bir  gölge geçer.. Gülümsemelerindeki sahtelik içindeki coşkuya yumruk atar sanki; bir iğneleyici sözle, bir kinayeli hatırlatmayla, alaycı,inanmaz ya da kıskanç bir bakışla insanın yaşama sevincini içine kaçırırlar.

Dikkatlice bakın etrafınıza, kötü gününüzde dostluk vazifesini eksiksiz yerine getirenler arasında dahi yok mu bunlardan? Bu aslında bir dostluk meselesi değil çünkü. Bu insanın doğasıyla ilgili.

Acıyı paylaşmak, maalesef mutluluğu paylaşmaktan daha kolay. Çünkü insanoğlu, karşısındakinin acısına, üzüntüsüne, kötü gününe yoldaşlık ederken; bilinçaltında bir yerde, şahit olduğu olayın kendi başına gelmediğine şükrediyor. Bunu kendisine değil bir başkasına yaşatan hayata diyetini, “kötü gün dostu” olarak ödüyor. Kendisini teğet geçen olayı, toplum normlarında üzerine düşeni yaparak uzaklaştırıyor. “Hayatta her şey insanlar için” ya da “herkesin başına gelebilirdi” ya da “bir gün hepimiz bunu yaşayacağız” derken; bilinçaltımızdaki küçük, bencil canavarlar; kendileri için o “bir gün”ün bugün olmayışını davulla zurnayla kutluyor.

Kötü kalpli bir insan değilsen,
hele de değer verdiğin, sevdiğin biri varsa karşında; üzüntü, acı veya çaresizlik içindeyse,
yaşadıklarına üzülür ve o insan için elinden geleni yapmaya gayret edersin.

Ama kaderi seninkinden güzel, şansı senden bol bir insana; sen yıllardır beklerken terfi edene, sen yapayalnızken aşık olana sevinebiliyorsan eğer,
karşındakinin mutluluğu senin içinde çiçekler açtırabiliyorsa;
O zaman iyi bir dostsun demektir.

Gerçi bir tek Amerikan filmlerinde evlenirken söz veriyorlar “iyi günde, kötü günde...” diye ama... Kötü ve iyi günlerimde yanımda olabilen tüm dostlarıma teşekkürü borç bilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder